top of page

NLP / Neuro Linguïstisch Programmeren 

Wat is NLP? Wat is Neuro Linguïstisch Programmeren?

Neuro staat voor ons zenuwstelsel

Ons zenuwstelsel krijgt prikkels binnen via de vijf zintuigen: voelen, ruiken, proeven, horen en zien.

Die prikkels zorgen vaak al binnen een milliseconde in ons hoofd en lijf voor een bepaalde reactie. Voorbeelden hiervan zijn: Een bepaald muziekje dat je direct in vakantiestemming brengt. De geur van appeltaart geeft jou misschien direct een blij gevoel, omdat je dan bijvoorbeeld aan iemand denkt die heerlijke appeltaart kan maken. Het gevoel dat je hebt als je met je geliefde aan het strand kijkt naar de ondergaande zon. 

Linguïstisch staat voor taal

Hierbij gaat het om effectieve communicatie met de buitenwereld, maar ook om de communicatie met jezelf. Want wat zeg je tegen jezelf? Zeg je tegen jezelf: “Goed gedaan. Goed geregeld. Wat handig/slim van mezelf.” 

Of geef je jezelf op je kop: “Sufferd. Doe je dat nu wéér fout! Zie je wel, ik ben onhandig.”. 

Hoe je met jezelf communiceert kan een wereld van verschil maken in hoe je je voelt. Ben jij je eigen chauffeur, ben je je eigen leider en zit je voorin achter het stuur en bepaal je zelf jouw richting? Of zit je achterin en laat je door anderen bepalen waar je naar toe gaat? 

Programmeren staat voor je reactie

De prikkels komen bij je binnen en jouw filters zorgen dat die prikkels een bepaalde reactie veroorzaken. 

Iedereen is geprogrammeerd. Iedereen, zonder uitzondering. Je bent geprogrammeerd door je ouders/verzorgers, je school en je omgeving. Gedrag is aangeleerd, bewust en onbewust. Het gaat over hoe je je moet gedragen in bepaalde situaties, zaken die je voorgespiegeld zijn als ‘de waarheid’ over jezelf of je omgeving. Dit heeft waarden opgebouwd in je brein en vandaaruit overtuigingen. Vanuit deze programmering kunnen twee mensen die hetzelfde hebben meegemaakt er allebei een andere betekenis aan geven. 

 

Sommige van deze waarden en overtuigingen blijven je dienen. Ze beschermen je. Bijvoorbeeld: vuur: is heet! Doe voorzichtig. 

Maar andere helpen je niet, brengen je alleen maar tegenslag. Het idee dat je niets waard bent, dat je je werk nooit goed doet, omdat het nog beter of sneller kan. Terwijl jouw werk bijvoorbeeld veel accuratesse vereist en daardoor snel werken meer fouten oplevert.

 

Zijn het helpende of belemmerende waarden en overtuigingen? Oftewel dienen deze gevoelens of reacties jouw geluk? 

Het goede nieuws

Het goede nieuws is dat de banen die in je brein voor een bepaalde reactie zorgen te verleggen zijn door nieuwe verbindingen te maken.

NLP biedt diverse werkvormen om je je beter te laten voelen. Het is geen toverstaf waardoor alles ineens beter wordt, maar het laat je de realiteit zien en hoe je hier anders mee om kunt gaan. 

Het ontstaan van NLP

NLP is in de jaren ’70 ontstaan door te analyseren welke therapeuten het meeste succes boekten bij hun cliënten met hun behandelwijze. Vanuit dit onderzoek is een verzameling van werkvormen gekomen die samen gekoppeld zijn binnen de NLP-werkwijze. Er werd onderzocht welke onbewuste strategieën ons motiveren, onze creativiteit stimuleren en ons in mogelijkheden laten denken en welke ons remmen of tegenhouden. NLP leren en toepassen, gaat over het ontdekken 'hoe' jij de dingen doet die je doet en hoe je (indien gewenst) deze kunt veranderen. Hoe reageer jij (communicatie en gedrag) op dat wat je waarneemt en hoe zou je dat effectiever of anders kunnen doen? NLP is op verschillende manieren beschreven als de techniek van de mind en de studie van succes.

Vanuit dit onderzoek is een verzameling van werkvormen gekomen die samen gekoppeld zijn binnen de NLP-werkwijze. 

Bron: Mind Academy

bottom of page