top of page

Respecteer het model van de wereld van de ander.


Om meer uit te leggen over de NLP technieken die ik tijdens de coachingsgesprekken toepas, zal ik de komende tijd de 15 vooronderstellingen van NLP uitleggen op mijn website en sociale mediakanalen.


De NLP vooronderstellingen zijn afgeleid uit het werk van Milton Erickson en Gregory Bateson. De vooronderstellingen zijn overigens geen feitelijke waarheden maar aannames die in onze dagelijkse communicatie als nuttig worden ervaren. Het zijn krachtige verklaringen over onze houding tegenover andere mensen en hun potentieel.


In dit eerste bericht leg ik uit over de eerste vooronderstelling van NLP:


Respecteer het model van de wereld van de ander.


Oprechte communicatie begint met het respecteren van hoe de ander denkt en zich gedraagt. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn om toch een goed en waardevol gesprek met elkaar te hebben. Voor effectieve communicatie is het goed om in eerste instantie af te stemmen op het model van de wereld van de ander. Respecteren in dit kader betekent geenszins dat je het eens hoeft te zijn met de ander of goedkeuring hoeft te geven aan denkwijze van de ander. Het betekent dat de ander een ander wereldmodel heeft. En dat is waar je het in eerste instantie mee moet doen. Als iemand een andere mening heeft, kun je daar prima een dialoog over voeren. Het luisteren naar een mening die anders is dan je eigen mening, houdt ook je eigen model van de wereld scherp.

Als coach is het respecteren van het model van de wereld van de ander voor mij een basishouding. Ik ben oprecht geïnteresseerd in je en ik oordeel niet. Daarom stel ik je open vragen. Ik hoor graag wat jouw beeld van de wereld je brengt en hoe het jou je kracht geeft.


Wanneer je vastloopt in een privé- of werksituatie stel ik ook vragen om de invloed van jouw model van de wereld helder te krijgen voor jezelf. Door vragen te stellen vanuit de logische niveaus van NLP kom je achter factoren uit je omgeving, gedrag, vaardigheden, overtuigingen, identiteit en missie. Zo kom je achter bepaalde patronen die in je leven zijn ontstaan en hoe je model van de wereld zich gevormd heeft. Wanneer dit duidelijk is kan je een keuze maken om zo door te gaan of om een verandering in te zetten. Daar kan ik je als coach bij helpen.


Wil je weten of ik de coach ben die jij zoekt?

Een intake gesprek is altijd vrijblijvend en daarom kosteloos. Je mag mij bellen, e-mailen of het contactformulier op de website invullen: www.jacksikkingcoaching.nl/contact.


Meer weten over NLP en hoe ik werk als coach?

In de coachingsgesprekken pas ik technieken toe vanuit de NLP. Voor wie hier niet bekend mee is kan dit misschien wat spannend klinken, maar dat is het zeker niet. Waarschijnlijk heb je van een aantal technieken al gehoord, maar wist je niet dat het bij NLP hoorde. NLP is namelijk een verzameling aan technieken die in de praktijk heel werkzaam zijn gebleken. Daarom heb ik mij geschoold tot aan het master niveau hierin.


Om je meer bekend te maken met NLP en hoe ik werk als coach, zal ik in de komende tijd de 15 vooronderstellingen van NLP aan je uitleggen op mijn sociale mediakanalen en op mijn website.


Wil je daar niets van missen? Like dan mijn facebookpagina en schrijf je in voor de nieuwsbrief via www.jacksikkingcoaching.nl/contact.Recente blogposts

Alles weergeven

Dat is de vraag die ik in dit bericht graag wil beantwoorden. Bij Jack Sikking coaching werkt persoonlijke coaching op maat en heel doelgericht in ongeveer 5 à 6 coachingsgesprekken, waarin duidelijk

bottom of page